In de Tweede Kamer heerst verdeeldheid over de mogelijke bijdrage van Nederland aan de EU-missie Eufor in Tsjaad die door Frankrijk wordt geleid. De Fransen worden als partijdig gezien.
Dit weekeind lekte uit dat het kabinet 60 mariniers wil sturen naar het Afrikaanse land. Een meerderheid in het parlement van VVD, CDA, SP en ChristenUnie is bezorgd over de neutraliteit van de EU-missie die door Frankrijk wordt geleid.
De SP beweert dat de Fransen door de rebellen die in het gebied actief zijn als partijdig worden gezien, wat slecht is voor de Eufor-missie.
De PvdA kan zich wel vinden in het besluit om naar Afrika te gaan.
Alle partijen vinden echter wel dat de missie alleen mag doorgaan als de ISAF-missie in Afghanistan daardoor niet in het geding komt.
Eerder vonden de militaire bonden AFMP en ACOM een missie naar Darfur in Sudan, het buurland van Tsjaad, naast de missie in Uruzgan “onbespreekbaar”.
De militaire vakbonden AFMP en ACOM zijn tegen de missie in Tsjaad. Ze zijn van mening dat de extra soldaten beter naar Uruzgan kunnen gaan om daar te Taliban uit de gebieden weg te houden waaruit ze zijn verdreven.
Zo is bekend dat de Taliban gauw weer terug kan keren in de gebieden waar ze juist zijn verjaagd omdat er te weinig ISAF-militairen zijn om een gebied in handen te houden en het Afghaanse leger en politie daar ook nog niet sterk genoeg voor zijn.
Twee weken geleden is de EU begonnen met de voorbereidingen voor de missie die tot doel heeft om in Tsjaad vluchtelingen uit het aangrenzende Darfur in Sudan te beschermen. De missie moet uit ongeveer 4.000 militairen gaan bestaan.
In de Sudanese regio Darfur, die aan Tsjaad grenst, zijn door het aanhoudende geweld al meer dan 200.000 mensen om het leven gekomen. Zowat 2,5 miljoen mensen zijn in de regio op de vlucht. In het gebied waar Eufor gaat werken verblijven bijna een half miljoen vluchtelingen.
De militaire bonden AFMP en ACOM zijn van mening dat het aantal van 4.000 militairen voor het gebied onvoldoende is.
Anderzijds lijken landen in Afghanistan die deelnemen aan de ISAF-veiligheidsmacht elkaar aan te kijken wie er nu meer troepen gaat sturen naar het zuiden. Verschillende bronnen melden dat er daar behoefte is aan duizenden of zelfs tienduizenden extra soldaten.
Maar vorig jaar november zei defensieminister Van Middelkoop al dat de militaire ambities van het huidige Nederlandse kabinet niet ter discussie staan en er naast de operatie in Uruzgan onderzocht wordt of er Nederlandse troepen kunnen worden ingezet in Darfur en Tsjaad.