maandag 2 juni 2008
Eerste detachement mariniers begonnen aan EUFOR-missie in Tsjaad
Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt. Op het exercitieterrein van de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn meldde commandant, eerste luitenant der mariniers William Diepenveen zondagmorgen zijn detachement gereed voor vertrek.
De zeesoldaten werden namens de Commandant der Strijdkrachten uitgeleide gedaan door plaatsvervangend directeur operaties, commodore Ralph Reefman.
Een tweede detachement van eveneens 60 man lost de collega’s over vijf maanden af. De EUFOR missie loopt tot 15 maart volgend jaar en wordt geleid door Frankrijk.
Naar verwachting nemen de Verenigde Naties de operatie daarna over.
Hercules
Op 26 mei maakte minister van Defensie Eimert van Middelkoop al bekend dat er een Hercules C-130 transportvliegtuig naar Afrika was gegaan. Het toestel zal daar militairen en goederen voor de Europese missie Eufor vervoeren.
Het toestel vertrok 23 mei en zou zeker 10 dagen blijven. De inzet is op verzoek van de Ierse commandant Pat Nash die de hulp betitelde als “a great deal of help”.
Eerder werd gemeld dat de Hercules gaat pendelen tussen Tsjaad en kameroen om voorraden aan te leveren.
De eerste 25 kwartiermakers van het Korps Mariniers kwamen op 19 mei al aan in de tsjadische hoofdstad N’Djamena.
In het Oost-Afrikaanse land Tsjaad gaan de Nederlanders voor de EUFOR-missie deel uitmaken van een Iers bataljon.
De EUFOR-missie is de grootste Europese militaire operatie tot nu toe. Er doen veertien landen aan mee, met in totaal 3700 militairen. EUFOR heeft tot doel bescherming te bieden aan de honderdduizenden vluchtelingen en ontheemden uit de regio.
De deelname aan deze missie kreeg eerder kritiek van de oppositiepartij VVD, die wel de verlenging van de uitzending naar Afghanistan steunde. De VVD was van mening dat Nederland zich beter helemaal kan concentreren op de missie in Uruzgan.
Defensieminister van Middelkoop betoogde dat frankrijk, die de EUFOR leidt, in de loop van dit jaar 60 soldaten naar Uruzgan stuurt. Daarom vondt hij het goed om ook de missie die de Fransen leiden te steunen.
Onlangs gaf Van Middelkoop ook aan in een interview met de Volkskrant dat hij graag christenen helpt in Darfur. Die “dienen dezelfde Heer als ik”, zo betoogde Van Middelkoop, en hun lot betekent voor hem “meer dan dat van 100 Chinezen”.
zaterdag 29 maart 2008
Nederland naast Uruzgan nu ook in Tsjaad
De SP, VVD, PVV en de Partij van de Dieren stemden tegen de uitzending. Zij zijn van mening dat met deze missie de krijgsmacht te zwaar wordt belast. De CU, het CDA en de PvdA zien echter wel wat in Tsjaad.
De VVD vindt onder meer dat Nederland zich beter helemaal kan concentreren op de missie in Uruzgan. Meestal is deze partij wel voor uitzendingen naar het buitenland.
Minister Eimert van Middelkoop (CU) stelde echter dat de bijdrage “een bescheiden maar onmisbare component” voor de missie vormt.
Den Haag zal volgens een verklaring van het ministerie van Defensie een verkenningseenheid van zestig mariniers sturen. Deze eenheid zal vanaf half mei maximaal tien maanden deel uitmaken van een bataljon dat door Ierland wordt geleverd.
Vorig jaar gaf de bewindsman al aan dat Defensie ook de ambitie heeft om naar Afrika te gaan. De militaire vakbonden zagen toen niks in dit initiatief. (Ambities van Defensie)
Van Middelkoop zei tevens: “Frankrijk gaat extra militairen sturen naar Uruzgan, dus is het niet anders dan normaal dat Nederland soldaten stuurt voor de missie in Tsjaad die door Frankrijk wordt geleid.”
Nederland zit te springen om extra versterkingen in Uruzgan en wil zelf in de tweede helft van dit jaar uit Afghanistan een paar honderd van de 1500 soldaten die daar nu zijn gelegerd terugtrekken.
In totaal gaan er ongeveer 3700 militairen naar het Afrikaanse land. De eenheid waartoe de Nederlandse militairen gaat behoren, heeft onder meer als taak om te zorgen voor veiligheid en stabiliteit. Hierdoor moeten vluchtelingen naar hun eigen gebied terug kunnen keren.
De missie biedt ook ondersteuning aan de plaatselijke politie.
Afgelopen november zei Van Middelkoop in het openbaar zich “te schamen voor de EUPOL-missie in Afghanistan”. Hiervoor zouden Europese landen instructeurs leveren om de politie in Afghanistan op te leiden. (Van Middelkoop schaamt zich voor EU-politiemissie in Afghanistan).
Maar misschien loopt het ondersteunen van de politie in Tsjaad soepeler.
Frankrijk
EUFOR wordt geleid door Frankrijk. De neutraliteit van dit land in Tsjaad wordt door critici van de missie betwist.
Tijdens de behandeling van het voorstel van de regering afgelopen dinsdag kenden diverse fracties nog veel zaken die om opheldering vroegen.
Dat betrof onder meer de neutraliteit van EUFOR, de luchtsteun van Franse gevechtstoestellen en transportcapaciteit.
Maar de betrokken ministers Maxime Verhagen (CDA/Buitenlandse Zaken), Van Middelkoop (CU/Defensie) en Bert Koenders (PvdA/Ontwikkelingssamenwerking) hebben een brief geschreven en die bleek voor de meeste fracties voldoende om met de missie in te stemmen.
De defensiewoordvoerder van de PvdA, Martijn van Dam, beweert dat de missie “haalbaar en verantwoord” is. Hij zei verder: “We zijn trots dat Nederland een relevante bijdrage kan leveren aan deze belangrijke missie.”
Dit over de “haalbaarheid, “uitvoerbaarheid” en “verantwoordheid” is volgens waarnemers over de missie in Uruzgan niet zo makkelijk te beargumenteren.
Daar wordt de ISAF-veiligheidsmacht, waarbinnen Nederland het Provinciaal Reconstructie Team in Uruzgan leidt, geconfronteerd met een felle opstand van de Taliban die vorig jaar aan 8.000 mensen het leven heeft gekost.
Er zijn in Afghanistan te weinig ISAF-militairen om de veiligheid van de bewoners te waarborgen en bij aanvallen van de buitenlandse troepen zijn al honderden burgers om het leven gekomen.
Abeche
Sinds vrijdag 28 maart is er al een C-130 Hercules transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht ingezet. Het transporttoestel brengt 17 militairen met drie landrovers en een aanhangwagen naar de stad Abeche in Tsjaad.
Ter voorbereiding op de missie in Tsjaad voeren de militairen vanuit Abeche een verkenningsmissie naar het zuiden uit, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie.
Het transportvliegtuig zal ondertussen gestationeerd worden op N´Djamena, de hoofdstad van Tsjaad.
Vanaf daar zal het voor de voor de EUFOR transportvluchten uitvoeren van Kameroen naar Tsjaad. De C-130 keert naar verwachting volgende week met de militairen terug naar Nederland.
“Fragiele landen”
Generaal Dick Berlijn heeft ondertussen tijdens een voordracht gezegd dat hij vindt dat de internationale gemeenschap voortaan eerder moet ingrijpen in “fragiele landen” waar de situatie drastisch verslechtert.
Door een preventieve aanpak kunnen dan passende maatregelen worden getroffen waardoor een latere langdurige en kostbare militaire operatie kan worden voorkomen.
maandag 25 februari 2008
Nederland en de Eufor-missie in het Afrikaanse Tsjaad
In de Tweede Kamer heerst verdeeldheid over de mogelijke bijdrage van Nederland aan de EU-missie Eufor in Tsjaad die door Frankrijk wordt geleid. De Fransen worden als partijdig gezien.
Dit weekeind lekte uit dat het kabinet 60 mariniers wil sturen naar het Afrikaanse land. Een meerderheid in het parlement van VVD, CDA, SP en ChristenUnie is bezorgd over de neutraliteit van de EU-missie die door Frankrijk wordt geleid.
De SP beweert dat de Fransen door de rebellen die in het gebied actief zijn als partijdig worden gezien, wat slecht is voor de Eufor-missie.
De PvdA kan zich wel vinden in het besluit om naar Afrika te gaan.
Alle partijen vinden echter wel dat de missie alleen mag doorgaan als de ISAF-missie in Afghanistan daardoor niet in het geding komt.
Eerder vonden de militaire bonden AFMP en ACOM een missie naar Darfur in Sudan, het buurland van Tsjaad, naast de missie in Uruzgan “onbespreekbaar”.
De militaire vakbonden AFMP en ACOM zijn tegen de missie in Tsjaad. Ze zijn van mening dat de extra soldaten beter naar Uruzgan kunnen gaan om daar te Taliban uit de gebieden weg te houden waaruit ze zijn verdreven.
Zo is bekend dat de Taliban gauw weer terug kan keren in de gebieden waar ze juist zijn verjaagd omdat er te weinig ISAF-militairen zijn om een gebied in handen te houden en het Afghaanse leger en politie daar ook nog niet sterk genoeg voor zijn.
Twee weken geleden is de EU begonnen met de voorbereidingen voor de missie die tot doel heeft om in Tsjaad vluchtelingen uit het aangrenzende Darfur in Sudan te beschermen. De missie moet uit ongeveer 4.000 militairen gaan bestaan.
In de Sudanese regio Darfur, die aan Tsjaad grenst, zijn door het aanhoudende geweld al meer dan 200.000 mensen om het leven gekomen. Zowat 2,5 miljoen mensen zijn in de regio op de vlucht. In het gebied waar Eufor gaat werken verblijven bijna een half miljoen vluchtelingen.
De militaire bonden AFMP en ACOM zijn van mening dat het aantal van 4.000 militairen voor het gebied onvoldoende is.
Anderzijds lijken landen in Afghanistan die deelnemen aan de ISAF-veiligheidsmacht elkaar aan te kijken wie er nu meer troepen gaat sturen naar het zuiden. Verschillende bronnen melden dat er daar behoefte is aan duizenden of zelfs tienduizenden extra soldaten.
Maar vorig jaar november zei defensieminister Van Middelkoop al dat de militaire ambities van het huidige Nederlandse kabinet niet ter discussie staan en er naast de operatie in Uruzgan onderzocht wordt of er Nederlandse troepen kunnen worden ingezet in Darfur en Tsjaad.